Arbeidsark for: Høstfest

Prosjektspørsmål:

Hvordan vil vi at barna skal lære i barnehagen vår?

 

Om høsten drar vi på bær- og soppturer. Vi plukker bær, sopp og frukt som vi tar med tilbake til barnehagen. Vi sylter, safter og baker. Barna er aktivt med i hele prosessen helt frem til det ferdige produktet.

Vi drar også på Leksdalsvannet og driver med garnfiske(Ørret/Røye). Noe av fangsten blir “røyka” og servert til denne anledningen. I de senere årene har vi dratt ut i bygda på jakt etter gås.

Dette har blitt en stor begivenhet for barna. De får være med på jakt sammen med de voksne og får oppleve gåsejakta på nært hold. Gåsa blir ribbet og tilberedt i barnehagen. Barna får gleder av å smake og spise fangsten. Dette gleder vi oss til hvert år, både små og store på g.g

I tillegg har vi vår egen grønnsakshage i samarbeid med Jostein Haugen på Kvamme i Volhaugen. Her dyrker vi poteter, gulerøtter, salat og rotgrønnsaker. Alle aktivitetene som jakt, fiske og innhøstingen samler vi i vårt prosjekt som vi kaller “Fra jord til bord”

I tillegg øver barna på høstsanger og diverse underholdning som skal presenteres denne dagen i en “minikonsert”.

På formiddagen får vi besøk av besteforeldre/ naboer. De blir servert kaffe/kaker og i tillegg blir det loddsalg, med flotte premier/produkter som barna har laget. På ettermiddag kommer foreldrene på besøk.

De blir servert grønnsakssuppe som barn og voksne har laget

Forberedelse

Dag: Tid:medio november Ansvarlig: Personalet
 1. Hvem deltar:

  Store og små i Maritvold barnehage, og inviterte gjester.

 2. Faglig mål (ihht Rammeplanen) for aktiviteten:

  • Få kjennskap til naturen i rundt oss, og hvilke ressurser vi kan høste av i naturen.
  • Formidler norske tradisjoner som;

  Norsk tur tradisjon med allemannsretten i skog og fjell. En verdifull tradisjon og kultur som vi mener er viktig å ivareta og bringe videre hvor innhøsting av naturens overskudd er i fokus.

  Norsk mat tradisjon , la barna erfare hvordan vi videreforedler råvarene gjennom koking, steking, røyking, safting, sylting og baking.
  • Høstfesten markeres i vår barnehage som en fest hvor vi tilbereder, deler og spiser matprodukter hentet fra naturen i vår region.

  • I prosjektet “Fra jord til bord” er det et viktig at involverte barn opplever hele prosessen fra såing,kultivering,høsting,tilbereding og smaking.
 3. Hva skal skje – gjøres:

   

  •Såing, hypping i grønsakshagen.

  *Innhøsting av bær, frukter og grønnsaker.
  • Bearbeide det vi har høstet – sylting, safting, baking, koking, steking og røyking.
  • Jakt og fiske – bearbeiding av fangsten.
  • Resultatet blir servert på høstfesten.
  • Forming med naturmaterialer
  • Utlodding av egenproduserte produkter, hvor inntekter går til innkjøp av nødvendig utstyr for å videreutvikle prosjektet “Fra jord til bord
  • Medio november inviteres besteforeldre og naboer på formiddagen kl. 10.30. Da blir det servert kaffe og kaker med underholdning med minikonsert fremført av barna 10.45.
  • På ettermiddagen blir foreldre og søsken invitert på grønnsakssuppe fra kl. 15.30, med minikonsert kl. 16.

 4. Viktig å huske – forberede - klargjøre:

  Høstfesten:

  Sende ut invitasjoner
  2 seinvakter fra begge avdelinger
  Servering

 5. Arbeid etter aktiviteten

 6. Hva kom til uttrykk hos enkelte av barna i forhold til målet med aktiviteten? Beskrivelse:

  Evaluering:2015                                                                                                                                                                                                              Nok kaker,akkurat passe til både besteforeldre og foreldre. Kaker og kaffe dekkes på bordet. 2 kaffe kjeler med kok kaffe. mye enklere enn å trakte. Vi må informere om hva pengene går til. Mere salg.                                                                                         Underholdning: flotte sanger, god stemning og barna sang bra. Nydelig dans av Margritt og Aleksander. Positiv med inne-konsert til foreldre.   Flott introduksjon av Frode.

  Middag: ble for mye suppe (120 poteter). Bra å forberede med rensking dagen før. Supert at Kvisten (Ivan) fortsatte med suppa på formiddagen.Lite stress før foreldre kom. Maten ble servert inne. Ble bært ut talerkner til foreldre,dette  funka bra. Alle fikk plass, og det var ro i følge studenter og Jan arild. Stundenter pyntet fine høstbord.

  Obs!! på allergi. bart som ift. suppa. Godt å få hjelp av Marte Mina. Trivelig at hun tok i mot gjester i lag med oss, og god hjelp i å gjøre ærend og ikke minst skrell potet.

 7. Hva lærte personalet:

  Forklare gjester hvordan vi skal gjennomføre loddtrekning og hva pengene skal brukes til.
  Ansvarsfordeling på fotografering og filming bør avtales ved ansvarsfordeling.
  3 store kasseroller med suppe er nok til middagen. 15 kaker er nok. Positiv at Marte Mina var med. Det var nok med personalet.
  All ingredienser bør være på plass i god tid. Grønnsakene kan forberedes to dager før.